Odpowiedz 
MyBB 1.4.x
07.08.2010, 11:02
MyBB 1.4.x
Witam. Kolejne pytanie - do MyBB 1.6 dopiero przejdę za jakieś pół roku (na razie jest to goły skrypt, poczekam na aktualizacje pluginów).

Czy ostatnia wersja MyBB z serii 1.4.x jest bezpieczna?

Mam namyśli: czy MyBB 1.4.14 jest wystarczająco zabezpieczona pod względem obrony przed atakami hakerskimi/crackerskimi ,że mogę go spokojnie używać bez obawy o moje forum?

I jeszcze jedno pytanie: czemu jest zalecana aktualizacja do MyBB 1.6.x - bo jak to są same nowe ,wbudowane w silnik funkcje to aktualizacje sobie odpuszczę Tongue

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
Odpowiedz cytując ten post

07.08.2010, 12:36
RE: MyBB 1.4.x
Wszystkie wersje MyBB są bezpieczne, jednak nie ma zabezpieczeń, których nie da się przejść. Nikt nie mówi "wszyscy mają przejść na 1.6", ale jest to nowa wersja, która oprócz dodanych kilkudziesięciu mniejszych czy większych funkcji zawiera sporo poprawek i usprawnień. Wersja 1.6 jest wersją aktualną i to ona będzie teraz rozwijana. Co do wtyczek, większość działa bez problemu. Ja osobiście zachęcam do aktualizacji, zwłaszcza, że jak napisał Ryan w poście dotyczącym 1.4.14 "This will be the last maintenance release to the MyBB 1.4 series.".

Odwiedź stronę użytkownika Znajdź wszystkie posty użytkownika
07.08.2010, 12:56
(07.08.2010 11:02)Snake_M napisał(a):  (na razie jest to goły skrypt, poczekam na aktualizacje pluginów)

Nieprawda. Wink

Cytat:Czy ostatnia wersja MyBB z serii 1.4.x jest bezpieczna?

Mam namyśli: czy MyBB 1.4.14 jest wystarczająco zabezpieczona pod względem obrony przed atakami hakerskimi/crackerskimi ,że mogę go spokojnie używać bez obawy o moje forum?

Tego nigdy nie możesz być pewien. Nawet gdyby MyBB było zabezpieczone na najwyższym poziomie to zawsze znajdzie się ktoś kto przy odrobinie chęci włamie się na Twoje forum. Dlatego też zdecydowanie lepiej jest jak najszybciej zaktualizować do 1.6.

Cytat:I jeszcze jedno pytanie: czemu jest zalecana aktualizacja do MyBB 1.6.x - bo jak to są same nowe ,wbudowane w silnik funkcje to aktualizacje sobie odpuszczę Tongue

Bo zawsze nowe wersje łatają błędy.

Postęp tłumaczenia: 96% [##############################]
[marines w sieci]> FB :: Launchpad :: Blog
07.08.2010, 14:21
Ja też nie chciałem przechodzić, na mybb 1.6 ale, przeszedłem obejrzałem je przez 3h stwierdziłem że żal xD wróciłem na mybb 1.4.13. Gdy rano pobyłem na swoim forum, na starej wersji postawnowiłem wrócić na mybb 1.6, brakowało mi tych paru modyfikacji jak np: Zabranie użytkownikowi możliwości pisania, czy też prefiks wątków, i wogóle ładniejszy wygląd xD Z wtyczek na moim forum musiałem pożegnać się tylko z MyShotubox i Myplaza reszta działa pięknieSmile
07.08.2010, 14:22
(07.08.2010 14:21)intex napisał(a):  Z wtyczek na moim forum musiałem pożegnać się tylko z MyShotubox

A dlaczego? Nie działa?

07.08.2010, 16:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.08.2010 16:20 przez intex.)
Bo mam przy nim takie cuś:

Ten plugin jest niekompatybilny z MyBB 1.6.0
07.08.2010, 16:40
Otwierasz plugin w programie tekstowym i zmieniasz:
Kod:
"compatibility" => "14*"

na

Kod:
"compatibility" => "16*"

Serwery CS
07.08.2010, 17:24
aaaaaaaaaa dzięki xD
07.08.2010, 17:28
(07.08.2010 12:56)marines napisał(a):  Tego nigdy nie możesz być pewien. Nawet gdyby MyBB było zabezpieczone na najwyższym poziomie to zawsze znajdzie się ktoś kto przy odrobinie chęci włamie się na Twoje forum. Dlatego też zdecydowanie lepiej jest jak najszybciej zaktualizować do 1.6.

Marines przy takim podejściu to nie opłaca się aktualizować do 1.6.x bo jak sam napisałeś: kto przy odrobinie chęci ,więc tak jest takie samo prawdopodobieństwo ,że ktoś włamie się na moje forum z 1.4.x jak i 1.6.x.

Więc na razie sobie aktualizacje daruje Tongue

[Obrazek: 31349.png]
[Obrazek: 28026.jpg]
Znajdź wszystkie posty użytkownika
07.08.2010, 17:30
(07.08.2010 17:28)Snake_M napisał(a):  Marines przy takim podejściu to nie opłaca się aktualizować do 1.6.x bo jak sam napisałeś: kto przy odrobinie chęci ,więc tak jest takie samo prawdopodobieństwo ,że ktoś włamie się na moje forum z 1.4.x jak i 1.6.x.

Więc na razie sobie aktualizacje daruje Tongue

Jak to nie? Oczywiście, że się opłaca, bo zmniejsza się takie ryzyko, a i funkcji więcej. Same zalety.

Odpowiedz 

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości